Adres :
Grasmarkt Brussel
Gps-coörd. :
50.8465 , 4.3549
Partner :
Deze boom is toegevoegd aan de Wood Wide Web atlas door De tuinman in het hart

Identiteit

Latijn :
Tilia tomentosa
Naam FR :
Tilleul argenté
Naam NL :
Zilverlinde
Naam EN :
Silver lime (UK), Silver linden (US)
Familie :
Tiliaceae
Hoogte :
-
Beoogde hoogte :
Deze soort kan 40 m hoog worden
Diameter kruin :
-
Omtrek van de stam :
-
Verwachte omtrek :
500 cm
Verwachte levensduur :
Kan 1000 tot 2000 jaar oud worden
Oorsprong/Afkomst :
Zuidoost-Europa, Klein-Azië
Voorkeursbodem :
Alle
Voorkeursklimaat :
Gematigd
Tilia tomentosa, Hempel. Collectie van de Belgische Staat, permanente bruikleen aan de Plantentuin Meise

Kenmerken/Karakter van het individu

Deze linde werd door Jean-Louis Van Malder opgemerkt. Een tuinman in hart en ziel. Een ware bewonderaar van de bomen. Hij behoort tot die tuinbouwers die jarenlang Brussel hebben bebloemd en bebost:

“Bij haar geboorte rond het jaar 1000, bestond Brussel uit moerassig grasland, kleine waterlopen, bossen, velden, en hier en daar wat bebouwing. Toen al bezorgde een centrale openbare markt alles wat voor het dagelijkse leven noodzakelijk bleek: kleren, eetwaren, naai- en breigerief, werktuigen, groenten, bomen en struiken. Deze markt droeg als het ware bij tot de sociale en economische ontwikkeling van de stad in een groene omgeving van bossen, parken, privé- en openbare tuinen.

Met de tijd veranderde het dorp langzamerhand, de levende bodem bezweek onder betonconstructies, de bossen en de weiden trokken zich discreet terug. Weliswaar lieten ze hun sporen na in straatnamen als de ‘Boomkwekerijstraat’, onder de schors van de linde op de hoek van de Grasmarkt, in de stadseilandjes, in de kleine door bakstenen omwalde oases.

Naarmate het dorp zich verpopte tot een hoofdstad, stierf deze centrale markt uit, aan het begin van de 21 ste eeuw, tot slechts één enkele tuinbouwer overbleef, bekend als de ‘Tuinman van de Grote Markt'. Hij behoorde tot de vijfde generatie van een kwekersfamilie die, zeven dagen op zeven, van zonsopgang tot zonsondergang, voor de bevoorrading zorgde van alle stadshoekjes waar het organische leven nog kon standhouden.

In oktober 2016 is ook deze tuinman vertrokken. De Grote Markt ligt er wat kaal bij, maar de klanten van de tuinman zetten zijn werk verder in hun tuin, in hun bosjes, op hun terras. Daar zullen ze, net als hij, zaaien, stekken, planten en verzorgen. Hun leerproces is nu pas begonnen. Eigenlijk is de tuinman niet ver weg. Het lijkt wel of hij er nog is, elke dag.”

ONTMOETING

De Tuinman van de Grote Markt komt tijdelijk terug naar de Markt van 20 tot en met 23 maart 2019 om er opnieuw, samen met zijn klanten, met de Brusselaars, zijn passie voor het Levende te delen. Daarna trekt hij zich voorgoed terug om zich verder te verdiepen in het organisch tuinieren en om zijn bewondering te delen met zijn kleinkinderen. Hij stelt ons een boek voor dat over planten en mensen gaat, en ook over de kern van zijn beroep: de duizenden bomen en heesters die zowat overal in de stad groeien. Hij maakt deel uit van die discrete maar doeltreffende bosbouwers die ons project in vraag stellen en verrijken.

© PC-Z
© PC-Z
-
© PC-Z
© PC-Z
© Foto : Bruno Campanella – Natuurlijk erfgoed, Brussel Stedelijke Ontwikkeling