Français | English
Over het project
Map
Login

Wandeling - Vijvers van Elsene

Elsene heeft het geluk meer dan 400 opmerkelijke bomen te tellen. Die levende monumenten maken deel uit van het erfgoed van de hoofdstad. Die levende wezens maken onze stad mooier en gezonder.

Op een onopvallende manier gaan deze groene reuzen op in het landschap. We lopen er langs zonder ze te zien terwijl ze nochtans cruciaal zijn voor ons welzijn en onze omgeving.
Goede ontdekking!

Navigatietip

Iedere cirkel links van een titel komt overeen met een punt op de kaart. Klik op die punten om gemakkelijker de weg te vinden. Deze wandeling is een uitnodiging om de opmerkelijke bomen te leren kennen die langs de vijvers van Elsene groeien. Een uitnodiging om hun geheimen, hun rollen, hun geschiedenis … te ontdekken.

In elke stap kun je een boom ontdekken.

Via de groene knop kom je bij de informatie over de boom. Daar wacht je een tekst met verschillende korte stukjes: een anekdote, geheimen, heilzame invloeden, elementen voor herkenning of opvallende kenmerken.

Het staat je vrij om een of meerdere onderdelen te lezen in functie van je voorkeuren en je tijd. Je kunt de rode draad kiezen die aansluit bij je interesse van het moment!

Zo kun je het plezier tijdens de wandeling afwisselen en telkens iets nieuws ontdekken vanuit een ander perspectief. Veel plezier bij de verkenning!

Start van de wandeling>>>

De wandeling begint buiten aan de Ter Kamerenabdij, aan de kant van de vijvers van Elsene. Ga naar de kruising van de Munsterstraat en de Kloosterdreef. Als je in de richting van de Tuinen kijkt, staat voor jou een vreemd boompje aan de andere kant van de straat, achter een bank. Het heeft een bizarre champignonvorm. Het is de eerste boom die we jou willen laten ontdekken. Een treurversie van de ginkgo biloba of Japanse notenboom.

Japanse notenboom
Japanse notenboom (Ginkgo biloba)
Terkamerenabdij - Elsene

Transit >>> +/- 80 m, 1 min stappen of met de fiets

Begeef je naar het midden van de Tuinen. Als je de ginkgo biloba de rug toekeert, zie je drie grote bomen voor je. Ze staan achter een houten afsluiting. In het midden van het omheinde gedeelte zie je een gigantische boom met een vreemde steun. Het is een catalpa of trompetboom.

Trompetboom
Grote trompetboom (Caltalpa bignonioides)
De tuinen van de Terkamerenabdij - Elsene

Transit >>> +/- 150 m, 2 min stappen, 1 min met de fiets

Laat de catalpa rechts liggen en neem opnieuw de weg naar de vijvers. Loop de weg aan je linkerkant voorbij, blijf rechtdoor gaan in de richting van de uitgang van de tuinen.

Steek de Levantstraat over (het stuk dat de Generaal de Gaullelaan en de Klauwaartslaan met elkaar verbindt).

Begeef je naar het grote stuk gazon omzoomd met bomen. Ga bij de metalen balustrade naar links.

Zet een paar stappen langs de balustrade tot aan het bord ‘Verboden de duiven te voederen’. Daar zie je aan de overkant van het gazon een gigantische boom. Hij domineert de ruimte. Het is een zilverlinde.

Zilverlinde
Zilverlinde (Tilia tomentosa)
- Elsene

Transit >>> +/- 0 m, 0 min stappen, 0 min met de fiets

Als je vervolgens naar de vijver links kijkt, zie je helemaal onder aan de heuvel een boom die bijna neerligt. Het is een zeer bijzondere treurwilg.

In principe is het niet toegestaan om over de balustrade te stappen om deze boom een bezoekje te gaan brengen. De fotogalerij van zijn fiche hieronder is zeer volledig. Zo kun je hem toch van naderbij bekijken.

Treurwilg
Treurwilg (Salix x sepulcralis)
Klauwaertslaan, 24 - Elsene

Transit >>> +/- 250 m, 3 min stappen, 1 min met de fiets

Stap verder langs de balustrade en de vijver (die bevinden zich nog altijd aan je rechterkant).

Je bent nu in de Generaal de Gaullelaan. Om je te oriënteren kun je even kijken naar de nummers van de gebouwen aan de overkant van de straat.

Als je ter hoogte van nr. 49 komt, zie je een grote grijze stam tussen twee hagen in. Hij doet denken aan een enorme olifantenpoot.

Het is een beuk.

Beuk
Beuk (Fagus sylvatica)
- Elsene

Transit >>> +/- 55 m, 1 min stappen of met de fiets

Zet je weg verder langs de balustrade. Je komt langs een bord ‘Vijvers van Elsene’ en vervolgens langs een grote boom met verschillende stammen. Vlak na die boom wacht je ter hoogte van nummer 45 een grote plataan.

Gewone plataan
Gewone plataan (Platanus x hispanica)
- Elsene

Transit >>> +/- 100 m, 1 min stappen of met de fiets

Zet je weg verder langs de balustrade. Volg de bocht naar rechts. Na de bocht sta je al snel bijna oog in oog met een enorme stam. Het is de dikste van deze oever. De stam van een boom die over de vijver hangt. Het is een Italiaanse populier.

Italiaanse populier (Populus nigra 'italica')
- Elsene

Transit >>> +/- 265 m, 4 min stappen, 1 min met de fiets

Zet je weg verder tot aan het kruispunt. Neem het zebrapad links om bij de tweede vijver te geraken. Steek de Gedachtenissquare over. Neem opnieuw het zebrapad. Vlak voor je, op de hoek van de Gedachtenissquare en de Guldensporenlaan, staat een rode beuk. Als hij in blad staat, is het de moeite waard om er in het voorbijgaan even een blik op te werpen.

Ga linksaf. De tweede vijver en de balustrade langs het water bevinden zich opnieuw aan je rechterkant.

Je komt voorbij een hoop rotsen met daarop zuilen. Loop langs de balustrade die rechts de Generaal de Gaullelaan indraait.

De nummers van de gebouwen aan de overkant van de straat kunnen opnieuw dienen als referentiepunt. De volgende boom van je wandeling groeit ter hoogte van nummer 34. Het is een zilveresdoorn.

Witte esdoorn (Acer Saccharinum)
- Elsene

Transit >>> +/- 230 m, 3 min stappen, 1 min met de fiets

Zet je weg verder langs de vijver. Als je ter hoogte van nummer 20 van de Generaal de Gaullelaan komt, sta je tegenover een van de grootste zwarte populieren van Brussel.

Hij kijkt uit op de klokkentoren van de Heilig Kruiskerk, die je op de tegenoverliggende oever ziet. Het is een getuige van de geschiedenis van de Flageywijk.

Zwarte Populier
Zwarte Populier (Populus nigra)
- Elsene

Transit >>> +/- 100 m, 1 min stappen, 1 min met de fiets

De laatste boom van deze wandeling wacht je iets verder op, vlak voor de bocht naar het Flageygebouw. Het is een grote boom met takken die bijna tot in het water van de vijver hangen. Het is een smalbladige es.

Smalbladige es
Smalbladige es (Fraxinus angustifolia)
Vijvers van Elsene, Generaal de Gaullelaan 9 - Elsene

Je bent aan het einde van je wandeling van boom tot boom beland.

Welke was jouw favoriet? Wat heeft je aangenaam verrast? Welke krachten en geheimen hebben je verbaasd?

Als deze wandeling je bevallen heeft, nodigen we je uit voor een geleid bezoek op het terrein. Dan kunnen we je andere geheimen uit de doeken doen, je tips en tricks geven om bomen in een oogopslag te herkennen en onze passie met je delen. De wandelingen worden aangekondigd op de website van de gemeente. Als je je wenst in te schrijven

Dit project is gecreëerd en gerealiseerd door Wood Wide Web

  • Concept - Teksten - Foto’s - Priscille Cazin van Sylvolutions
  • Grafische vormgeving - Sophie Boiron en Pierre Huyghebaert, Speculoos en Atelier Cartographique

Bedankt aan:

  • Florian Genot, projectverantwoordelijke Toerisme, voor zijn actieve medewerking bij de realisatie van dit project,
  • Christophe Laurent, hoofd van de Dienst Groene ruimten en Beplantingen, voor de informatie op het terrein,
  • Bruno Campanella van de Inventaris van het natuurlijk erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor zijn wetenschappelijke toelichtingen

Deze wandeling is een initiatief van Christos Doulkeridis, burgemeester, van Audrey Lhoest, schepen van Leefmilieu, Groene ruimten en Beplantingen, Toerisme, en van het college van burgemeester en schepenen van Elsene.

EINDE VAN DE WANDELING

Vond je deze wandeling leuk? Er bestaan 2 andere wandelingen rond opmerkelijke bomen van Elsene en in de Gewest

dev & design : atelier cartographique