Français | English
Over het project
Map
Login

Van de ene groene ruimte naar de andere: de wijken Tenbosch en Lepoutre

Groene reuzen op in het landschap

Elsene heeft het geluk meer dan 400 opmerkelijke bomen te tellen. Die levende monumenten maken deel uit van het erfgoed van de hoofdstad. Die levende wezens maken onze stad mooier en gezonder.

Op een onopvallende manier gaan deze groene reuzen op in het landschap. We lopen er langs zonder ze te zien terwijl ze nochtans cruciaal zijn voor ons welzijn en onze omgeving.
Goede ontdekking!

Navigatietip

Iedere cirkel links van een titel komt overeen met een punt op de kaart. Klik op die punten om gemakkelijker de weg te vinden. Deze wandeling is een uitnodiging om de opmerkelijke bomen te leren kennen die langs de vijvers van Elsene groeien. Een uitnodiging om hun geheimen, hun rollen, hun geschiedenis … te ontdekken.

In elke stap kun je een boom ontdekken.

Via de groene knop kom je bij de informatie over de boom. Daar wacht je een tekst met verschillende korte stukjes: een anekdote, geheimen, heilzame invloeden, elementen voor herkenning of opvallende kenmerken.

Het staat je vrij om een of meerdere onderdelen te lezen in functie van je voorkeuren en je tijd. Je kunt de rode draad kiezen die aansluit bij je interesse van het moment!

Zo kun je het plezier tijdens de wandeling afwisselen en telkens iets nieuws ontdekken vanuit een ander perspectief. Veel plezier bij de verkenning!

Start van de wandeling >>>

De wandeling begint in het Buchholtzpark. Dat bevindt zich in de Amerikaansestraat tegenover nr. 219. Het is geopend van 9 tot 17.30 uur. Ga door de poort. De eerste boom van het bezoek bevindt zich op het einde van de weg. Het is de tweede boom recht voor je: hij domineert het park. Het is een oosterse plataan.

Oosterse plataan
Oosterse plataan (Platanus orientalis)
- Elsene

Transit >>> +/- 210 m, 3 min stappen, 2 min met de fiets

Verlaat het Buchholtzpark langs waar je gekomen bent. Sla opnieuw links de Amerikaansestraat in en steek over bij de verkeerslichten. Wandel tot aan nummer 197 op de Vleurgatsesteenweg. De ingang van het Tenboschpark bevindt zich vlak erna op je rechterkant.

Deze oase is open: van 8 tot 19.30 uur van 1 tot 30 september van 8 tot 17.30 uur van 1 oktober tot 31 maart van 8 tot 18.30 uur van 1 april tot 30 april en van 8 tot 20.30 uur van 1 mei tot 31 augustus.

Ga het park binnen. Snuif de geur op die er hangt. Ga verder op de weg en neem de eerste afslag naar links. Op het eind van het betegelde pad staat een grote boom die over de heuvel uitkijkt. Dit is je volgende ontmoeting. Een atlasceder.

Blauwe ceder
Blauwe ceder (Cedrus atlantica "Glauca")
Tenboschpark - Elsene

Transit >>> +/- 160 m, 2min stappen, 1 min met de fiets (stap naast je fiets)

Keer op je stappen terug en neem de weg links. Je komt voorbij een bank (aan je linkerkant). Zet een paar stappen verder en draai je om (naar links) om de atlasceder boven op de heuvel te bewonderen.

Loop vervolgens verder naar beneden op de weg. Die komt langs banken, daarna een huisje, en draait vervolgens naar links, waar hij onder een groene tunnel door loopt.

Op een bepaald moment kom je bij een open ruimte met een gazon. Aan het einde van die strook gazon doemt een enorme boom voor je op. Ga ernaartoe langs het wegje rechts.

Deze boom is een Leylandcipres.

Cupressocyparis leylandii
Cupressocyparis leylandii (Cupressocyparis leylandii)
Tenboschpark - Elsene

Transit >>> +/- 130 m, 2min stappen, 2 min met de fiets (stap naast je fiets)

Keer de Leylandcipres de rug toe.

Keer terug naar de hoofdweg die het gazon doorkruist en sla rechtsaf. Je komt voorbij een eerste kruising: blijf rechtdoor gaan (aan je rechterkant zie je een met gras begroeide helling).

Iets verder steek je een tweede kruising over. Blijf verderlopen op dezelfde weg. Hij draait naar rechts.

Na de bocht loop je tussen het petanqueterrein (op je linkerkant) en het bos (op je rechterkant).

Een twintigtal stappen verder zie je een immense bruine stam in het bos. Dat is een gewone esdoorn.

Gewone esdoorn
Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus)
Tenboschpark - Elsene

Transit >>> +/- 400 m, 5 min stappen, 3 min met de fiets

Loop verder op deze weg. Loop langs het hek van het park (aan je linkerkant) tot aan de hoofduitgang van het park.

Neem de rotonde in de omgekeerde richting van het verkeer. Verlaat de rotonde bij de derde afslag links. Je staat nu in de Lariksenstraat.

Steek de Waterloosesteenweg over. Neem de Renier Chalonstraat tegenover je. Je kunt de volgende bomen van deze wandeling al zien. Het zijn twee gewone beuken. Ze wachten je op bij de ingang van het speelplein, ter hoogte van nr. 17.

Beuk
Beuk (Fagus sylvatica)
- Elsene

Transit >>> +/- 50 m, 1 min stappen, 0 min met de fiets (stap naast je fiets)

Loop onder de beuken door. Neem de asfaltweg voor je. Die loopt langs de afsluiting van een schooltje rechts en een speeltuin links.

Aan het einde van deze weg is er een scheidingsmuurtje rond een tweede speeltuin: een soort grote zandbak. De volgende boom is de reus links achterin. Hij hangt over de schommels heen. Het is een gewone plataan.

Gewone plataan
Gewone plataan (Platanus x hispanica)
- Elsene

Transit >>> +/- 50 m, 1 min stappen, 0 min met de fiets (stap naast je fiets)

Loop langs de afrastering van het voetbalterrein dat zich aan je linkerkant bevindt. Ga naar de twee bomen aan de overkant van het terrein, achter de goal. Het zijn kleinbladige lindes of winterlindes.

Kleinbladige linde
Kleinbladige linde (Tilia cordata)
- Elsene

Transit >>> +/- 200 m, 2 min stappen, 2 min met de fiets (stap naast je fiets)

Ga naar buiten langs de hoofdingang van het plein. Dat is de poort waardoor je zonet binnengekomen bent.

Sla rechtsaf de Renier Chalonstraat in. Neem dan de eerste straat rechts: de Camille Lemonnierstraat.

Je komt zo op de Louis Lepoutrelaan terecht. Sla linksaf en wandel tussen de paardenkastanjes die langs deze laan groeien.

Witte paardenkastanje
Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)
- Elsene

Transit >>> +/- 550 m, 7 min stappen, 2 min met de fiets

Wandel tot het einde van de Louis Lepoutrelaan. Steek het Georges Brugmannplein over. Loop rond de kerk langs de linkerkant. Aan de achterkant bevindt zich een verbazingwekkende Japanse kerselaar.

Japanse sierkers
Japanse sierkers (Prunus serrulata 'Kanzan')
- Elsene

Transit >>> +/- 500 m, 6 min stappen, 1 min met de fiets (stap naast je fiets)

Loop verder langs de kerk. Steek opnieuw het Georges Brugmannplein over en neem aan de achterkant van het plein de straat naar links. Dat is de Emile Bouilliotstraat.

Als je bij het pleintje in de vorm van een driehoek komt, ga je linksaf en steek je de Franz Merjaystraat over. Stap naar nummer 79 in deze straat. Ga binnen in het Eerwaarde Froidurepark.

Neem het zandweggetje rechts van de trappen naar beneden. Het leidt naar een vierkante betegelde ruimte. Loop langs de haag die zich op je rechterkant bevindt.

De laatste boom van het bezoek bevindt zich aan het einde van de haag. Hij doemt op aan je rechterkant. Het is een gewone esdoorn.

Gewone esdoorn
Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus)
- Elsene

Je bent aan het einde van je wandeling van boom tot boom beland.

Welke was jouw favoriet? Wat heeft je aangenaam verrast? Welke krachten en geheimen hebben je verbaasd?

Als deze wandeling je bevallen heeft, nodigen we je uit voor een geleid bezoek op het terrein.

Dan kunnen we je andere geheimen uit de doeken doen, je tips en tricks geven om bomen in een oogopslag te herkennen en onze passie met je delen.

De wandelingen worden aangekondigd op de website van de gemeente. Als je je wenst in te schrijven

Deze wandeling werd gecreëerd en gerealiseerd door Wood Wide Web

  • Concept - Teksten - Foto’s van Priscille Cazin Sylvolutions
  • Grafische vormgeving - Sophie Boiron en Pierre Huyghebaert, Speculoos en Atelier Cartographique

Bedankt aan:

  • Florian Genot, projectverantwoordelijke Toerisme, voor zijn actieve medewerking bij de realisatie van dit project,
  • Christophe Laurent, hoofd van de Dienst Groene ruimten en Beplantingen, voor de informatie op het terrein,
  • Bruno Campanella van de Inventaris van het natuurlijk erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor zijn wetenschappelijke toelichtingen

Een initiatief van Christos Doulkeridis, burgemeester, van Audrey Lhoest, schepen van Leefmilieu, Groene ruimten en Beplantingen, Toerisme, en van het college van burgemeester en schepenen van Elsene.

EINDE VAN DE WANDELING

Vond je deze wandeling leuk? Er bestaan 2 andere wandelingen rond opmerkelijke bomen van Elsene en in de Gewest

dev & design : atelier cartographique